Yazı Detayı
08 Temmuz 2020 - Çarşamba 18:52 Bu yazı 1032 kez okundu
 
FATMAGÜL'LERİN SUÇU YOK
FİLİZ’İN PENCERESİNDEN FİLİZ BAHÇIVAN
oz.turkhayathaber@gmail.com
 
 

11 YAŞINDA PATRONUNUN TECAVÜZÜNE UĞRADI, 15 YAŞINDA TECAVÜZ BEBEĞİNİ KUCAĞINA ALDI. 34 YIL SONRA TECAVÜZ MAĞDURU KADINLARIN, ÇOCUKLARIN SESİ OLUYOR. 

 
Yaşanan bazı üzücü olayların akabinde dibe vurup, yok olduktan sonra küllerinizden yeniden doğmak, doğabilmek. Yeniden var olabilmek. 
Zor bir süreçtir yeniden ayağa kalkabilmek. 
İçimizdeki yüzleşmeler ve hesaplaşmaları yaptıktan sonra. 
Ben buradayım diyebilmek. 
 
Bir çoğumuz kendimizde bulamayız bu gücü. 
Çünkü: korkularımız- endişelerimiz, hayatla küskünlüğümüz direnme gücümüzün çok üstündedir. 
Dünyada iki tür insan vardır. Korkudan kaçarak uzaklaşanlar ve korkularının üzerine gidip, onunla yüzleşerek yoluna devam edenler. 
Korkudan kaçmak kolaydır ve genellikle izlenen yol budur: fakat korkularla baş etme mekanizmalarını harekete geçirip, üzerine giderek yaşamak kişiyi daha da güçlü kılar.
Tıpkı Songül Baerisch, gibi. 
 
Songül Baerisch: Bu ülkede çocukluğu çalınan, hayatı kabusa çevrilen birçok insandan sadece bir tanesi. 
Songül, annesi ve babası ayrıldıktan sonra 11-12 yaşlarında okulunu bırakarak annesiyle birlikte tarlalarda ve sebze halinde çalışıp ekmek parası kazanmaya çalışan bir çocuktu. 
Songül, sebze halinde annesiyle birlikte çalışırken patronu tarafından ilk önce defalarca tacize uğradı. 
'Belki peşimi bırakır'! Umuduyla bir gün dışarı çağırdığında gitti ve patronu tarafından hem şiddet gördü hem de tecavüze uğradı.  Ve bu yıllarca devam etti. Daha küçücük bir çocuktu ve ne yapacağını bilmiyordu. 
 
Bana göre bir çocuğun en büyük şansızlığı ona kol kanat gerecek anne ve babası olmamasıdır. 
Songül, yaşadığı kâbusu ailesine anlatmayı çok istese de babası tarafından öldürülme korkusu onu susmaya mahkûm etti.
Bu duruma daha fazla dayanamayan Songül, intihar etti ve bir süre komada kaldı. Uyandığında polislere başından geçen her şeyi anlattı. Tecavüz eden patronu gözaltına alındı ve suçunu itiraf etti. 
Bundan sonrası mutlu son olabilirdi. Fakat Songül'ün babası şikâyetten vazgeçtiğini söyleyerek bu kişilerden para alıp ortadan kayboldu ve tecavüz zanlısı da serbest bırakıldı. 
 
Songül'e bir darbede babasından gelmişti. Bir süre sonra hamile olduğunu öğrenen Songül, karakola giderek tekrardan şikayetçi oldu. Polisler Songül'ü, tecavüz zanlısının yanına götürdü. Bebeği istemediklerini söyleyen aile, çocuğun düşmesi için Songül'ü merdivenden itti. 
 
Songül, bir belayla tek başına mücadele ederken ikinci bela kapıya dayanmıştı. 
Tecavüz zanlısının dayısı, mahkemede yardım edeceğini söyleyerek yanına çağırdı ve tecavüz etti. Bir de çıplak fotoğraflarını çekerek mahkemeden vazgeçmesini söyledi. 
Daha kendi çocuk olan Songül, 15 yaşında bebeğini kucağına aldı. Mahkemelerden istediği sonuçları alamadı ve bebeğiyle birlikte Antalya Serik'ten ayrılarak kendine yeni bir hayat kurdu. 
Almanya'ya giderek restoranlar açtı ve başarılı bir iş kadını oldu.
 
Songül bugün- 45 yaşında. Kimseden korkmayan, çekinmeyen güçlü bir kadın, mükemmel bir anne. 
Aynı zamanda Cinsel istismara ve tecavüze uğradığı halde susan kadınların sesi olmak için birçok güzel işlere imza atıyor. 
 
Gazetemiz Öz Türk Hayat adına- Songül ile röportaj yaptık. Geçmişi arkamızı bıraktık ve gelecekten bahsettik. 
Buyurun röportajın devamını birlikte okuyalım. 
 
 
1- Merhaba kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim Songül Bärisch. 45 yaşındayım. Yaklaşık 20 senedir Almanya'da yaşıyorum. Almanya'da yıllardır Restoran işletmeciliği yaptıktan sonra ticaretle uğraştım. Son 3 yıldır tercümanlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyim ve tekstil işiyle uğraşmaktayım.

2- Yaşadığınız kâbus dolu yılları, benim başıma yıllarca Türk filmlerinde yaşanan her türlü rezalet geldi, diye tanımlıyorsunuz. Tüm bu olanlar başınıza gelmemiş olsaydı sizi, nasıl bir hayat bekliyor olacaktı. 


Bu sorunun cevabını vermeden önce şunu açıklamak isterim: hayat bana negatif şeylerden pozitif şeyler yaratmayı öğretti. Bu şeyler başıma gelmeseydi sanırım şu andaki statüm olmazdı. Bugünkü ben olmamın en büyük sebebi bana yaşatılan acılar. Bu anlamda birçok insana saçma gelecek ama Allah'a şükrediyorum. Aksini düşünmek bana daha çok acı verecek ve öfkemin daha da artmasına sebep olacak: kendimi bu şekilde telkin ediyorum. 

Bunlar yaşanmamış olsaydı çok iyi bir hayatım olmayacaktı ama bu travmalarla yıpranmak zorunda kalmayacaktım. Tekrarlamış gibi olacak ama başıma gelenler Türk filmlerindeki rezaletlerden farksızdı fakat kaderin kurbanı rolünden çıkıp filmin sonunun benim belirleyeceğime inancım sonsuz ve bu da bana güç veriyor. 

3- Küçük Songül ile, şimdiki Songül arasında nasıl bir fark var?
 
Ben bir melektim ve kanatlarımı kırdılar. Büyüdüm ve kırılan kanatlardan pençeler çıktı. Benim pençelerimin olduğunu unuttular. Küçük Songül çaresizdi ve zavallıydı. Şimdi çok güçlü ve kararlı bir kadın. 

 

4- Sizi her şeye rağmen bu kadar güçlü kılan sebep neydi? 

Adalet duygusu ve kızım. Eninde sonunda Adaletin yerine geleceğine ve getirilmesi gerektiğine inanarak yaşadım.

 

Peki adaletin sağlandığına inanıyor musunuz?

 

Sizce bir insanın çocukluğunu, Hayallerini, genç kızlığını, kadınlığını, bedenini ve ruhunu öldürmenin cezası 1 yıl 8 ay mı olmalıydı? Asla... Adalet henüz sağlanmadı. 

5- Son dönemlerde cinsel şiddete ve çocuk istismarına dikkat çekmek için İnternet'te başınızdan geçenleri anlattığınız videolar yayımlıyorsunuz, aynı zamanda bu konuyla alakalı Türkiye, Almanya bağlantılı bir dernek kurmak üzeresiniz. Bize bu çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

 

Yokluk çeken ve zulüm görmüş kadınlara ve çocuklara yıllarca bireysel olarak yardım ettim. Hayatımda maddi ve manevi olarak kızımla çok zor günler yaşadık ve bir kişi hariç bize yardım eli uzatan olmadı. O yüzden yokluğun ve çaresizliğin ne olduğunu çok iyi biliyorum. Aynı duyguları yaşayan insanlara elimden geldiği kadar destek olmaya çalışıyorum. Daha fazla insana destek olmak için bireysellikten çıkıp kurumlaşmaya karar verdim. Şu an kurucu üye sayımızı sağlamaya çalışıyoruz ve bunu sağladıktan sonra daha çok mağdur kadın ve çocuklara yardım etmeyi temenni ediyorum.

6) Özellikle çocuk istismarı neden giderek artan bir sorun haline geldi?

 

Çocuk istismarı toplumun kanayan yarası. Dünyanın heryerinde çocuk istismarı olmakta. Bence bunun temeli cezaların yeterlı ve caydırıcı olmamasından kaynaklanıyor. Bunun yanında aile eğitiminin de büyük önemi var. Ebeveynlerin cinsiyet çifte standardı uygulamaları sonucu erkek çocuklarının devleştirilen egoları, onların her şeyi yapabilme hakkının olduğu düşüncesine neden oluyor. Ülkemizde erkeklerin, kendilerinin kadınlardan üstün olan tek yönünün fiziksel olduğunu kabullenmeleri gerekiyor. Onun dışında her daim eşit olduğumuz aile tarafından öğretilmelidir. 
 

7- Aileler çocuğun istismara uğradığını nasıl anlayabilir? Hangi belirtilerle çocuk istismara uğradığını anlatır?

 

Belirtiler çok farklı olabilir ve çocuğunuzu çok iyi takip etmeniz gerekir. Bu konuda uzman değilim ama kendi tecrübelerimden yola çıkarak çocuğunuzda davranış bozuklukları, uyku sorunları ve çevresindeki insanlara tavırlarının değişmesini gözlemlediğiniz durumda çocuğunuzun güvendiği bir kişiyle konuşmasını tavsiye ederim ve sürekli çocuğunuza hiçbir şey için suçlu olmadığını ve ne olursa olsun onun yanında olduğunuza inandırmanızı , onu koruyacağınızı htirmenizi tavsiye ederim.

 


8- Daha fazla hangi çocuklar istismara uğrar?

 

Genelde korunmasız, ailesi sorunlu, kimsesiz çocuklar hedefe alınmakta ama bu bir doktorun, avukatın ya da ekonomik durumu üst seviyede olan birinin çocuklarının güvende olduğu anlamına gelmiyor. Yakinen tanıdığım toplumun her kesiminden olan birçok kadının çocukken bir şekilde cinsel tacize uğradığını biliyorum. 
 

9- Çocuk istismarcılarının belli bir profili oluyor mu? Kimlere şüpheyle yaklaşma ve çocuğumuzu ondan korumalıyız?

 

Belli bir profili yok maalesef çocuk istismarcılarının: bazen baba ya da aileden başka bir fert, öğretmen ya da okul müdürü olabiliyor. Ülkemizde ve dünyanın diğer ülkelerinde bunların yaşandığını biliyoruz. Bu nedenden dolayı çocuğunuzu dikkatli takip etmeli ve yalnız bırakmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca çocuğunuzu küçük yaşta cinsellikle ilgili bilgilendirmenizi tavsiye ediyorum. 
 

10) Çocuk, oyun ile istismar arasındaki farkı anlayabilir mi? Ailenin bu konuyla ilgili çocuğunu bilgilendirmesi gerekir mi?

 

Bu çocuktan çocuğa fark edebilir: çocuklar genelde birşeylerin yanlış olduğunu hisseder fakat bunu adlandıramaz. Bu nedenle çocuğunuza cinsel eğitim vermek çok önemlidir. 

11) Çocuğu cinsel istismara uğramış aile ne yapmalı, siz ne öneriyorsunuz?

 

Öncelilkle çocuğuna inanmalı ve onunla güvenilir bir ortamda konuşmalı, psikolojik destek almalıdır. Çocuğuna herzaman sevgiyle yaklaşıp ona güven duygusu vermeli, bunların bir daha yaşanmayacağını ve çocuğun suçunun olmadığı anlatılmalıdır. Birçok çocuk kendisinin sorumlu tutulacağını düşündüğü için ve aile tepkisinden korktuğu için yaşadıklarını kimseye anlatamıyor ve bu sebepten dolayı daha çok istismara uğruyor. Bu yüzden ailenin çocuğa verdiği güven çok önemli. 

12- İstismar suçu işleyen kişilere sizce nasıl cezalar verilmeli?

 

Çocuğun uğradığı cinsel istismar çok basite indirgeniyor. Bana göre cinayetten bir farkı yok. Bir çocuğu hayattan koparmak için onun bedeninin yok edilmesi gerekmiyor: istismarla zaten ruhen öldürmüş oluyorsunuz ve yaşayan bir ölü gibi hayata tutunmaya çalışıyor. Bu da bir cinayettir! Bu yüzden cinayet zanlıları ile çocuk istismarcıları aynı şekilde cezalandırılmalıdır! 
 

13- Hayatınızı kamuoyuna anlattıktan sonra ne gibi tepkiler aldınız ve hayatınızda neler değişti ?

 

Güzel bir konuya değindiniz. Çok farklı tepkiler aldım ve bunların %90ı pozitifti. Bunun yanısıra birçok kadından mesajlar aldım ve aslında zaten bildiğim ülkemizdeki çocuk istismarının ne kadar yoğun olduğunu ve her 3 çocuktan 2sinin hayat boyunca mutlaka en az bir kere cinsel istismara uğradığını daha net gördüm. Ve en acısı da bunların büyük bir çoğunluğunu asla kimseyle paylaşamadığını ve bu travmayla yaşamak zorunda kaldığını gözlemledim. Ülkemizde ve diğer ülkelerde bence bu konuda daha aktif organizasyonlar yapılmalı ve kadına/çocuğa şiddetin caydırıcı olabileceği yaptırımlar uygulanmalı: Bu konu medya ve film sektöründe daha farklı ele alınmalı.

 

14-Bize bu konuda örnek verebilir misiniz?


Evet, şöyle örnek vereyim: film sektöründe genellikle kadına uygulanan şiddetin daha çok vurgulandığı filmler var. Aslında bu filmlerin daha çok mesaj verebilecek şekile dönüştürülmesi gerekiyor. Örnek olarak cinsel istismara uğrayan çocukların nasıl bir psikolojik dönüşüm geçirdiğini ve kendi hayatımdan da örnek verebileceğim gibi birgün güçlenip geri dönebileceğini , hakkını arayabileceğini ve adaleti sağlayabileyecek duruma gelebileceğini ele alan filmler olmalı. Kadını zavallı ve güçsüz bir kurban olarak gösterip bir dramı ele almaktansa onların da güçlü olabileceğini ve bir erkeğin himayesi altında olmadan da kendi başına hayatı başarabileceklerini gösteren filmler olmalı.  Kadınlar bu filmleri ya da dizileri izlerken daha çok özgüvene sahip olmaları için destekleyici mesajlar verilmeli. Mesela bir iş kurabileceklerini, başarılı olabileceklerini ve tek başlarına da iyi bir hayatı idame edebileceklerini gösteren filmler yapılmalı. 

15- Mesajlarınızın gereken yerlere ulaştığına inanıyor musunuz?
 

Mesajlarım bir kişiye bile ulaşıp onun dünyasını değiştirmiş ise bu benim için bir başarıdır. Bana gelen mesajlarda bunu başardığıma inanıyorum: birçok kadın benden çok büyük psikolojik destek aldığını ve hayata bakış açılarının değiştiğini söyledi. Bu çok gurur verici birşey benim için. Fakat ben asıl mesajı cinsel istismar yapan sapıklara vermek istiyorum: ''Bugün elinizi sürdüğünüz küçük çocuk yarın sizin karşınıza güçlü bir kadın olarak çıkıp sizin de hayatınızı mahvedebilir. Böyle bir eyleme kalkışmadan önce bu sapıklar benim hikayemi hatırlamalı ve zulüm yaptığı çocuğun da benim gibi pençeleriyle geri dönebileceğini unutmamalı.''


16-Yapmak istediğiniz tam olarak neydi ?

Öncelikle benimle aynı kaderi paylaşan kadın ve çocukların sesi olmak amacımdı. Bunu başardığıma inanıyorum. Ayrıca bana yaşatılanları önce yasal yollardan cezalandırmaktı istediğim. Maalesef beni şaşırtmayan şekilde yasalar yanımda olmadı, fakat bir nevi de olsa adaleti sağladığıma inanıyorum. Ben yaşadığım Serik İlçesi'nde neredeyse taşlanarak atıldım. Beni o ilçede herkese rezil ettiler: bunun karşılığında ben de onların yaptığını bütün dünyaya anlatarak onların nasıl bir aile olduğunu herkese gösterdim. Onlar hatalarını kabul etmek yerine beni tehdit ederek hakaret etmeye devam ettiler. Maalesef hiçbir ceza benim acımı dindiremiyor. Davamın yeniden görülmesi için dilekçe verdiğimde adaletin bir nevi de olsa yerine geleceğini ummuştum çünkü 30 yıl önce görülen davamda birçok usulsüzlükler vardı: bana sadece bu aile değil devlet de zarar vermişti. Bunun düzeltileceğini umut etmiştim. 30 sene geçmesine rağmen gördüm ki ülkemde hukuki anlamda değişen bir şey yok. Vatanına çok bağlı bir insan ve kadın olarak ülkemde bana yapılan zulmün cezasız kalması beni derinden yaraladı ve bu sebepten dolayı Alman vatandaşlığına geçmeye karar verdim. 

 

17) Peki amacınıza ulaştığınıza inaniyor musunuz ?

 

Henüz tam olarak değil. Yapmak istediğim çok şey var.  Daha çok insana yardımcı olabileceğim takdirde amacıma daha da yaklaşmış olacağım.

 

 

18-Kendinizi tanımlarken en önemli özellikleriniz nedir?


İyilik sever, adil, güçlü ve çalışkan olmam sayesinde hayata tutunabildim.
 
Etiketler: FATMAGÜL'LERİN, SUÇU, YOK, ,
Yorumlar
Diğer Yazılar
HER YER KOLPA MÜSLÜMAN DOLU
RAMAZAN AYI GÖSTERİŞ AYI
TUTKUNUN RENGİ KIRMIZI
SEÇİM ÇALIŞMASI YAPAN ADAYLARA TAVSİYELER
DİLBERİ PAVYONDA ÇALIŞTIRIP EVSİZ BIRAKAN DÜZEN EMEKLİYE NE YAPTIRMAZ
DURUŞUMUZ NET DEĞİL
GÖRDÜK YİNE HANYA'YI,KONYA'YI
The Economist'in 2024 Kehanetleri
KANDIRILMAK İSTERSEN KANDIRILIRSIN
FENOMENLİK DEĞİL ADETA SOYTARILIK
ALLAH'IM BİZİ VATANIMIZDAN AYIRMASIN
KONU ARAPLAR DEĞİL KONU VİCDAN VE İNSANLIK
BATI TEK YÜREK OLDU VE GAZZE'Yİ HEDEF ALDI.
KÜRESELCİLERİN CİNSİYETSİZ TOPLUM PROJESİ
SABREDEN FAKİR EMEKLİ, ZENGİN'DEN 500 YIL ÖNCE CENNETE GİRECEKMİŞ
PARAN YOKSA KAYIT DA YOK
BU OLAY KOLAY KAPANACAK GİBİ GÖRÜNMÜYOR
YÜZYILLARDIR SÜRE GELEN AŞURE GÜNÜ VE GELENEĞİ
BAŞIBOŞ KÖPEKLER NEDEN DURDURULAMIYOR?
SİGARA TİRYAKİLERİ BURADAMI
SEÇİM BİTTİ HADİ ARTIK EVLİ EVİNE KÖYLÜ KÖYÜNE
SEÇİMDEN SONRA YİNE YÜZYÜZE BAKACAĞIZ
RAKİBİNDEN KORKAN AKREP KENDİNİ SOKARAK İNTİHAR EDER
SEÇİLECEK MİLLETVEKİLLERİNDEN HALKIN BEKLENTİSİ
DAR BOĞAZDA OLANLARIN YOLU TEFECİLERİN SOKAĞINA DÜŞÜYOR
RAMAZAN AYINI LAYIKIYLA NASIL YAŞARIZ?
BU SENE İFTAR PAKETLERİ AFET BÖLGESİNE GİTSİN
HAYAT IKI NEFES ARASINDA
JAPONLARDA SUÇLUYSAN HARİKİRİ BİZDE İSE HALA KAKARA KİKİRİ
NE OLURSA OLSUN DERS ALINMIYOR
ZAMAN KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ KURMA ZAMANI
ÖLDÜRDÜĞÜNÜZ MASUMLARIN KANLARINDA BOĞULUN
ÜLKEMİZDE DÜNDEN BUGÜNE YAŞANMIŞ MADEN FACİALARI
DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ
SAÇIMIZI KESMEK BİLE YOLUMUZDAKİ ÇAKILLARI TEMİZLEMEYE YETMEZ
BU ARALAR DELİRESİM VAR
TROLLER PARTİLERİNE ZARAR VERİYOR
SİLAH GÜÇSÜZÜN NAMUSUDUR
SİYASET AKLA ZARAR BİR EYLEM
ALEVİLER NEDEN VE KİMLER TARAFINDAN SEVİLMEZ?
EVLENECEK OLAN GENÇLER SINAVA TABİ TUTULSUN
TOK AÇIN HALİNDEN HİÇ ANLAMAYACAK
FİYATLAR EL YAKIYOR, VATANDAŞ GEÇİNEMİYORUM DİYOR
ÇOK GARİP KİMSE ALLAH'TAN KORKMUYOR
BESLE KARGAYI OYSUN GÖZÜNÜ
NAZIM HİKMET'İN CEZAEVİ GÜNLERİ
KOCAMAN AİLE KAVRAMI YOK OLDU
TELEFONU KAPATSAN BİLE FATURADAN KURTULAMIYORSUN
AKDAMAR ADASININ DİĞER BİR ADININ TECAVÜZ ADASI OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
KALPTEN EDİLEN ŞÜKÜR SİZE HUZUR VERİR
NEREDE O ESKİ RAMAZANLAR DEMEMEK İÇİN
ESKİLER TASARRUF YAPMANIN YOLLARINI İYİ BİLİRDİ, PEKİ YA BİZ?
ALLAH, BU MİLLETE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRMASIN
TRAFİĞE ÇIKMAK, AZRAİL'LE MASAYA OTURMAKLA EŞ DEĞERDE
TIP TARİHİNDEKİ EN KORKUNÇ İHMAL: THALİDOMİDE FACİASI
SEVDİĞİM ADAM EVLİ
HER HAYIRDA BİR ŞER, HER ŞERDE BİR HAYIR VARDIR
UĞUR MUMCU'YU SAYGIYLA ANIYORUZ
MUHYİDDİN İBNÜ-L ARABİ'NİN 2022 KEHANETLERİ
ALLAH'A GÜVEN DUYGUSUNUN ZİRVESİ: TEVEKKÜL
KAPANMAYAN YARA, MARAŞ KATLİAMI
RAHİBE TERASA, AZİZE Mİ, ŞEYTAN MI?
600 ERKEĞİ ZEHRİ İLE ÖLDÜREN KADIN,
CEP YAKAN DOĞALGAZ FATURALARI NASIL DÜŞER?
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü RAHMET VE MİNNETLE ANIYORUM
CUMHURİYET KURULURKEN HEDEF NEYDİ?
MEKTEP CEHALETİ ALIR MERKEPLİK BAKİ KALIR
OKULLARDA KAYNAK KİTAP DAYATMASI VELİLERİ ZORLUYOR
KANLI BİR CUMARTESİ: GAR KATLİAMI
1 EKİM DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ
ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ ARASINDAKİ DUVAR SINIF ANNELERİ
İNSANLAR HAKKINDA HÜKÜM VERMEDE USTAYIZ
12 EYLÜL DARBESİ
DÜNYADA SİYASET AHLAKI
30 AĞUSTOS ZAFER DESTANI'NIN YAZILDIĞI GÜNDÜR
DÜNYADA MEKâN AHİRETTE ALLAH AFFEDER
HELP TURKEY ETİKETİNİN PERDE ARKASI
OCAĞIMIZA ÇAM AĞACI DİKTİLER
AFİFE JALE'NİN YÜREK BURKAN HAZİN SONU
1993 DEMEK ÖLÜM DEMEKTİ
MADIMAK KATLİAMI 28 YAŞINDA
KARINIZIN İÇİNDEKİ KÜÇÜK KIZI SEVİN
BİZ ARTIK İFLAH OLMAYIZ
MAZİYE GÖMÜLEN İNCELİKLER
MENDERES İKTİDARININ SONA ERİŞİNİN 61'İNCİ YIL DÖNÜMÜ
19 MAYIS VE DEĞİŞEN GENÇLİK
FİLİSTİN'İN 73 YILDIR SÜREN DRAMI: NEKBE
49 YILDIR UNUTULMAYAN ÜÇ FİDAN
KANA BULANAN BİR MAYISLAR
SARHOŞLARIN PİRİ BEKRİ MUSTAFA NASIL EVLİYA OLDU?
OSMANLI'DA RAMAZAN KÜLTÜRÜ
KANSERİ ÖLDÜRMEYE NE DERSİNİZ?
VEFATININ 24. YILINDA BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ
HELALLİK ALMADAN ÖLMEYİN
AMAÇ KIZLARI KORUMAK MI? HAYATLARINI KARARTMAK MI?
BİR LİKE UĞRUNA YA RAB NE GENÇLER REZİL OLUYOR
100 YIL ÖNCE DOĞMUŞ OLSAYDIK
LANETLE ANILAN GÜN (28 ŞUBAT)
Z KUŞAĞI UZAYDAN MI GELDİ?
14 ŞUBAT KRİZİ
İÇİYORSAK SEBEBİ VAR
SUİKAST KURBANI GAZETECİLER
BİTMEYEN KAVGA TÜRBAN
ADAM GİBİ ADAM OLMAK
TÜRKİYE'DE AŞININ TARİHÇESİ
DİYANET AÇIKLADI: MİLLİ PİYANGO BİLETİ ALMAK HARAMDIR
ŞEB-İ ARUS
HAYAT BİR SINAV
SABRIMIZ YORULDU
DUYGUSAL OLARAK IHMAL EDİLMIŞ ADAMLAR
ÖLÜM HAK MİRAS BAŞA BELA
BİZ BÖYLE GÜZELİZ KUTUPLAŞMADAN, AYRIŞMADAN
SON 100 YILDA TÜRKİYE'DE MEYDANA GELEN DEPREMLER
BU VATAN KOLAY KAZANILMADI, BU CUMHURIYET KOLAY KURULMADI
DOSTLAR SENİ UNUTMADI: 126 DOĞUM GÜNÜNDE AŞIK VEYSEL'E SAYGIYLA
GÖNLÜNÜZÜ KAPTIRIRKEN, PARANIZI KAPTIRMAYIN
BU ACI UNUTULMAZ: 10 EKİM ANKARA KATLİAMI
KIZLAR KUŞ GİBİDİR ÇOK SIKARSAN ÖLÜR, SERBEST BIRAKIRSAN KAÇAR
DELİKANLILIĞIN RACONU
160 YIL YAŞAYAN ZARO AĞA
40 YILDIR İZİ SİLİNMEYEN DARBE: 12 EYLÜL 1980
YÜZYILLARDIR SÜRE GELEN AŞURE GÜNÜ VE GELENEĞİ
TÜRKİYE'NİN EN TEHLİKELİ SERİ KATİLLERİ
TEHLİKE SAÇAN BİR İNTERNET OYUNU DAHA: MAVİ BEBEK
MEMLEKETTE CİDDİ BOYUTTA EŞ,DOST KAYIRMACILIĞI VAR
İNSANLIĞIN TİKTOK'LA İMTİHANI
İNTERNETTE ÇOCUK SATIŞI
TÜRKİYE'NİN EN KARA YILI: 1993
SU UYUR DÜŞMAN UYUMAZ
KAZIĞA OTURTAN GERÇEK DRAKULA
AYASOFYA'NIN TARİHİ
ZAMAN ZAMAN
DİLERİM KİMSE BABALAR GÜNÜ MEZAR TAŞINA SARILMASIN
OSMANLI'NIN ÖLÜM MELEKLERİ: CELLATLAR
NAMUS-TÖRE ADINA KATLEDİLEN KADINLAR
İĞRENÇ BİR BABA DAHA
ALLAH'A GÜVEN DUYGUSUNUN ZİRVESİ: TEVEKKÜL
Ulusal Gazeteler 1
Bizim Gazete
Alıntı Yazarlar
Anketler
TÜRKİYE'Yİ YÖNETECEK CUMHURBAŞKANI KİM OLMALI
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
87
73
1
3
28
32
2
Fenerbahçe
85
85
1
4
27
32
3
Trabzonspor
52
54
12
4
16
32
4
Rizespor
48
43
12
6
14
32
5
Beşiktaş
48
42
12
6
14
32
6
Kasımpasa
46
55
12
7
13
32
7
Başakşehir
46
42
12
7
13
32
8
Sivasspor
44
38
10
11
11
32
9
Alanyaspor
42
41
10
12
10
32
10
Antalyaspor
42
36
10
12
10
32
11
A.Demirspor
40
48
10
13
9
32
12
Samsunspor
38
36
14
8
10
32
13
Ankaragücü
37
40
11
13
8
32
14
Kayserispor
37
36
12
10
10
32
15
Konyaspor
36
34
12
12
8
32
16
Hatayspor
33
36
13
12
7
32
17
Gaziantep FK
31
35
17
7
8
32
18
Pendikspor
30
36
16
9
7
32
19
Karagümrük
30
35
16
9
7
32
20
İstanbulspor
16
25
21
7
4
32
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Modül 2
Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.
Modül 3
Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.
Haber Yazılımı