Yazı Detayı
31 Aralık 2020 - Perşembe 09:55 Bu yazı 367 kez okundu
 
KADINA ŞİDDET HAYSİYETSİZLİKTİR
GAZETECİ YAZAR ABDURRAHMAN AYDIN
oz.turkhayathaber@gmail.com
 
 

Kadın; ne yazık ki bizde namus denilince akla gelen ilk  kişidir. Namusun ve namussuzluğun tüm ağırlığı kadınların  naif omuzlarına yüklenmişti. Kadının namusu tıpkı avucunda tuttuğu minik serçe gibiydi elini biraz açık tutsa o namus denilen minik serçe avucundan uçup gidiyordu. Namussuz olmak çok kolaydı. Bazen bazı yerde topuğu gözükse, saçının bir teli dışarı çıksa namus elden gidiyordu. Kadın o kadar  çok baskı altında tutuluyordu ki baba evinden, koca evine namusu İle teslim ediliyordu. Baba evinde namusundan babası, erkek kardeşleri, koca evinde namusundan kocası ve kocasının kardeşleri, kayınpederİ, kayınvalidesi ve doğurduğu oğlu ileriki yaşlarda annesinin namusundan sorumlu oluyordu. Kadının kendi doğurduğu, besleyip büyütüp, topluma kazandırdığı, hamuruna şekil verdiği oğlu on yaşından sonra anasının namusunun bekçisi oluyordu.
Aile meclisi, aile içinde kurulan ilkel, taraflı, savunma hakkı olmayan aile  mahkemesinde anayı veya ailedeki bir kadını namus konusunda suçlu bulursa, oğul veya kardeş ananın, kadının katili olmak zorunda kalıyordu. Aile zorluyordu cinayet için karar verilince katil olmasına karar verdiği kişiyi. Namus yerde kalmasın deniliyordu, bu nasıl bir namus ise yere düşüyordu birde. Cinayet işlenip kadın öldürülünce namus kurtuluyordu. "Namusumu kurtardım", sözü bana çok ilkel ve itici gelir. Namus esir miydi diye düşünürüm. Kan İle, cinayet İle ne kurtulur diye düşünürüm, bulamıyorum cevabını.
Kadın namussuzluk yaptı diye şiddet görüyor ve ölüme mahkum ediliyor ya peki kadının birlikte olduğu erkek neden namussuz sayılmıyordu? Bu nasıl bir mantık silsilesi idi! Ata sözlerimiz bile var bu Konu da "Kadının alnının lekesi, erkeğin elinin kiri"  Kadın tam alnının ortasından damgalanıyordu. Bu kadına namussuz deniliyordu. Bu dışlanmak, hakarete uğramak, küçük görülmek, herkesin kolay kadın gözüyle bakması ve cinsel istismara açık olması demekti. Peki olayın diğer tarafındaki erkek nasıl algılanıyor?  O adı üzerinde erkek ve elinin kiri olan namussuzluğu elini yıkayınca temizleniyor. Kadın toprak kap gibi  üzerine koku siniyor çıkmıyor erkek ise teflon tava gibi üzerine hiçbir şey yapışmıyor. Hatta çapkınlığı İle gurur duyuyordu.
Kim çıkardı ise bu gelenek ve görenekleri kesinlikle erkek olmalı. Bir gelenek görenek veya namus kavramı sadece kadının üzerinden dönüyorsa orada çok namussuz, iki yüzlü erkek var demektir. Bir toplum sadece erkeklerden meydana gelmiyor. Aile; anne ve babanın temeli İle oluşuyor, kadın olmasa aile ve çocuk olur mu?
Erkeklerin adam olduğu, kadına cinsel obje değil kendisi gibi bir birey olduğunu kabul ettiği ülkelerde kadın cinayetleri işlenmez, işlenmiyor zaten. Her gün gazete ve haber kanallarında kadın cinayeti İle ilgili haberler var, kadınlar hunharca katlediliyor. Bu kadınların katline karar veren kendi yakınları.
En azılı suçluların bile aylarca yargılandığı ve savunma hakkı verildiği günümüzde kadınlar savunmasını yapmadan, kendi yakınlarının verdikleri karar İle suçsuz yere yaşamlarından oluyor. Namus cinayeti indirimi olur mu? Kadın ölmüş zaten kendisini savunacak durumda değil, ne söylersen söyle onun hakkında, at tut, iki de kendin gibi psikolojisi bozuk, hayata başka pencereden bakan şahit bul, cinayet indirimini kap.
Bu mu kadın hakları veya kadın-erkek eşittir olayı!
Kadın-erkek eşit değildir gerçekte, kadın erkekten daha değerlidir "cennet anaların ayaklarının altında" diyen bir dine mensubuz biz, öldürme diyor din. Tüm dinler öldürme diyor ayrıca.
Kadınların iş, eğitim ve toplum hayatından çekildiği geri planda kaldığı ülkelere bir bakalım dünyanın neresinde bu ülkeler. Birde kadının birey olduğu ülkelere bir bakalım bu ülkelerde kadına şiddet ve kadın cinayeti var mı! Yoksa neden yok bir düşünelim.
Kadınlar kendi namuslarından kendileri sorumludur. Erkeklerden çok daha namusludur kadınlar. Pek çoğu dul kalınca çocuklarına sahip çıkan onlara analık, babalık yapan, bulabildiği her işte çalışan ekmeğinde olan insanlardır kadınlar. Önce kadını insan olarak değerlendirelim ve onun da yasalar karşısında erkeklerle eşit haklara sahip olduğunu aile Meclis'lerinde kabul edelim.
Ayaklarının  üzerinde duran bir avuç kadını,  kıskanan sadece erkekler değil kendi hemcinsleri de kıskanıyor. Kendi başaramadığını diğer kadının başarması onun içindeki kıskançlık alevini harlıyor, köze çeviriyor ve dedikodu yapıyor. Dedikodu cinayetlerin işlenmesine en büyük etken. Kadının en büyük düşmanı gene bir başka kadın.
Biz toplum olarak analarımızı, bacılarımızı, sevdiğimiz kadınları erkek İle aynı kefede görürsek onlara elimizle kefen giydirmeyiz. Aksi halde kadın cinayetleri artarak devam edecektir. Birde lütfen unutmayın namus sadece kadına giydirilen bir elbise değildir. Namus denilince akla sadece kadın gelmesin. Etrafta o kadar  çok namussuzluklar varken namus sadece cinsellik olarak adlandırılmasın, öyle bile olsa kadın o cinselliği erkek İle yaşıyor kadın İle değil. Kısaca insanın namussuzu olur, ahlaksızı, uğursuzu olur sadece kadının değil.
Ayrıca ilk taşı günahı olmayan ve en namuslu olan atsın. İnsanlar önce kendine, sonra ailesine, sonra da yaşadığı topluma karşı sorumludur. Kadınların yaşamlarında erkekler gölge etmesin başka bir şey gerekmez. Kadın namusunu kendisi korur, yeter ki erkekler onu korumaya kalkmasın....

 
          Kalın sağlıcakla..
 
Etiketler: KADINA, ŞİDDET, HAYSİYETSİZLİKTİR,
Yorumlar
Diğer Yazılar
BENİM ASIL DERDİM
KURBAN BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN
BU SEÇİMDE KİM KİMİ DESTEKLEYECEK?
KİM DAHA MİLLİYETÇİ AKŞENER Mİ ERDOĞAN MI?
YENİ TÜRKİYE YÜZYILI
HESAPLAŞMADAN HELALLEŞİLMEZ
TÜRKİYE'MİN SORUNU
KADINA ŞİDDET, ŞEREFSİZLİKTİR!
GİZLİ AŞK
BENİ GÜZEL HATIRLA
DUYULMAYAN ÇIĞLIK
GEÇİM SIKINTISI
REİS MUHSİN YAZICIOĞLU
AŞKTA BORÇLU OLMAK
MEHMET AKİF VE İSTİKLAL MARŞI
TERÖR ÖRGÜTÜ PKK, KÜRT HALKINDAN NE İSTİYOR?
SEVGİLİYE MEKTUP
ÖMÜRDEN BİR YIL DAHA EKSİLDİ
VERİLEN NAMUS SÖZLERİ NE OLDU?
KADINA SİDDET ŞEREFSİZLİĞİ DEVAM EDİYOR
CHP’NİN TARTIŞMADIĞI TEK KONU
DARBECİLER İÇİN ŞİMDİ HESAP VAKTİ
27 MAYIS DARBESİNİN SİYASİ AYAĞI CHP'DİR.. PEKİ 15 TEMMUZ'UN?
HAYDİ TÜRKİYEM AŞIYA
DARBECİLER BEKLENEN HAZİN(!) SONU
BİR AŞK HİKAYESİ
DÜNDEN BUGÜNE ZİHNİYETİ DEĞİŞMEYEN CHP
ÖLMEYEN AŞKLARA....
ANNELER MELEKTİR
KİRLİ PROVOKASYON
MERAL AKŞENER, KURTARICI MI? PROJE Mİ?
ABD'Lİ BİR AKTİVİSTİN GÖZÜYLE İSRAİL ZULMÜ
TURGUT ÖZAL'I ANARKEN...
ESKİ TAS, ESKİ HAMAM( CHP)
BAŞBUĞ" ALPARSLAN TÜRKEŞ"
UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ REİS...
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR (MI)?
TÜRKİYE'DE KADIN OLMAK ZOR
28 ŞUBAT'IN GİZLİ KAHRAMANI
CHP =HDP YOLDAŞLAR VE HEVALLER
KÜRT ANALARININ ONURLU DİRENİŞİ
DARBENİN SİYASİ AYAĞI OLMAK
İLKER BAŞBUĞ, CAN ATAKLI VE BİLİMUM MUHALİFLERİN BİTMEYEN DARBE ÖZLEMİ
TAYYİP ERDOĞAN NEFRETİNDEN DOĞAN ZORAKİ AŞK (!)
İLKESİZ BİR PARTİ "CHP"
17 ARALIK 2013 FETÖ'NÜN İLK YARGI DARBESİ
HDP KAPATILSIN.(MI)?
BİRİ BU KADINA DUR DESİN!
ATMA SEROK SELOCAN ATMA
TÜRKİYE'NİN DEPREM GERÇEĞİ
19 YIL GEÇTİ AK PARTİ HALA BİRİNCİ PEKİ NEDEN?
ADALET, ADALET, ADALET....
ÖZGÜRLÜK SEMBOLÜ "ALİYA"
HAYALET ŞEHİR "MARAŞ"
HAYVANLARI SEVELİM
ALÇAK BİR ASKERİ DARBE (12 EYLÜL 1980)
CHP İKTİDAR OLMAK İSTİYOR MU?
SON TAHLİLDE CHP'NİN HAL-İ PÜR MELALÎ
KILIÇDAROĞLU CHP'NİN Mİ YOKSA MUHALEFETİN LİDERİ Mİ?
PKK'NIN KANLI TARİHİ
SREBRENİTSA KATLİAMI
27 YILLIK UTANÇ: "MADIMAK"
ADANA'DA SEYYAR SATICI OLMAK
ORDAN 15 MiLLETVEKiLi ALABiLiR MiYiM LÜTFEN PARTİ KURUYORUM DA..
Ulusal Gazeteler 1
Bizim Gazete
Alıntı Yazarlar
Anketler
TÜRKİYE'Yİ YÖNETECEK CUMHURBAŞKANI KİM OLMALI
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
87
73
1
3
28
32
2
Fenerbahçe
85
85
1
4
27
32
3
Trabzonspor
52
54
12
4
16
32
4
Rizespor
48
43
12
6
14
32
5
Beşiktaş
48
42
12
6
14
32
6
Kasımpasa
46
55
12
7
13
32
7
Başakşehir
46
42
12
7
13
32
8
Sivasspor
44
38
10
11
11
32
9
Alanyaspor
42
41
10
12
10
32
10
Antalyaspor
42
36
10
12
10
32
11
A.Demirspor
40
48
10
13
9
32
12
Samsunspor
38
36
14
8
10
32
13
Ankaragücü
37
40
11
13
8
32
14
Kayserispor
37
36
12
10
10
32
15
Konyaspor
36
34
12
12
8
32
16
Hatayspor
33
36
13
12
7
32
17
Gaziantep FK
31
35
17
7
8
32
18
Pendikspor
30
36
16
9
7
32
19
Karagümrük
30
35
16
9
7
32
20
İstanbulspor
16
25
21
7
4
32
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv
Modül 1

Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.

Modül 2
Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.
Modül 3
Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.
Haber Yazılımı